Közösségi Média Marketing – Bevezetés a közösségi marketingbe

Mi az a Közösségi Média Marketing

A közösségi marketing az a tevékenység amelyben mi marketingesek a közösségi felületeken próbálunk meg ügyfelekkel és érdeklődőkkel vagy potenciális vásárlókkal kapcsolatba lépni.

Máté Balázs online marketing tanácsadó megjegyzi:

Új marketing típus, amely a korábbi egyirányú kommunikáció helyett a kétirányú kommunikáció felhasználásán alapul. A cégek így vásárlóik felé nem csak tartalmakat közvetítenek, de közvetlenül kapcsolatba is lépnek velük.
Forrás: http://www.matebalazs.hu/

A lényeg tehát az hogy kapcsolatokat építünk és kommunikálunk. Nem csak megosztunk, hanem reakcióra, véleménynyílvánításra ösztönzünk. Ez nem egy egyszerű feladat.

Megmondom őszintén a legelején engem abszolut hidegen hagyott a közösségi oldalakon való aktivitás de a közösségi média szerepe a mai társadalomban és az üzleti világban nagyon megnövekedett így ha akarod ha nem ha online marketinggel akarsz foglalkozni nem hagyhatod ki az arzenálodból.

A közösségi média értékesítés a közösségi oldalon jelen levő potenciális vásárlók figyelemfelkeltése és reakciókra való ösztönzése (a Facebookon pl. like, comment, megosztás). Minnél több ilyen reakciót kap egy egy megosztásunk annál nagyobb az esély a több közönség elérésére.

Közösségi Média Felületek – melyeket használjuk?

Mindenki ismeri a Facebookot, Twittert Google+-t és még sorolhatnám. Ma egyértelműen rávágjuk hogy Facebook. Azt mindenki használja és világszinten a legtöbb tagja van. Ez így is van de a Twittert és a Google+ sem érdemes elhanyagolni sőt a Linkedin is elég jó felület pláne hogy az leginkább üzleti felület. A Youtube-ot is megemlíthetném mert az is közösségi felület de használatát és lényegét tekintve mégis más mint a többi.

A kérdés az hogy milyen piacon dolgozol. Ha csak magyar piacon akkor az előző felsorolt négy közösségi oldal is elegendő de ha angol piacon tevékenykedsz akkor feltétlenül érdemes még több felületen jelen lenned. Az angol piachoz jól jöhet még a Pinterest, Reddit, Instagram és még sorolhatnám.

Közösségi Média alkalmazások és segédeszközök

Ma már számtalan alkalmazás és segédeszköz áll rendelkezésünkre a közösségi marketing tevékenységünkben. A blogomon be is fogok mutatni egyet vagy akár többet is a későbbiek folyamán melyek segítségedre lehetnek a közösségi média marketingben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *